Τα πάντα σχετικά με την περιποίηση του αλόγου
1. ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΛΟΓΩΝ

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
3 ΚΙΛΑ ΒΡΩΜΗ
3 ΚΙΛΑ ΚΡΙΘΑΡΙ (ΠΑΤΗΜΕΝΟ) ΓΙΟΡΜΑΣ
2 ΚΙΛΑ ΠΙΤΟΥΡΟ (ΣΤΑΡΙΟΥ)
½ ΚΙΛΟ ΣΠΑΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
200ΓΡ. ΑΛΑΤΙ
200 ΓΡ. ΙΣΟΡΟΠΙΣΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟ 1 ½ ΚΙΛΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ 1 ½ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΓΝΟ.
ΧΟΡΤΑ, ΤΡΙΦΥΛΛΙ, ΤΣΑΪΡΙ ΄Η ΑΛΛΟ.
ΕΝΑ ΠΑΣΤΕΛΙ ΠΡΩΙ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ. ΠΑΣΤΕΛΙ = 1 ΚΙΛΟ
2. ΤΙ ΣΤΑΥΛΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΜΟΥ

Ανάγκες για σταυλισμό, δηλαδή για ένα σημείο στο χώρο όπου το άλογο προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα είναι απαραίτητος για όλο το χρόνο και για όλες τις ράτσες των αλόγων.

Για το μέσο άλογο που συναντάμε στην Ελλάδα όπως και την φυλή των «Αγγλικών καθαρόαιμων» που είναι τα μόνα που τρέχουν στον Ελληνικό ιππόδρομο και τα αποσύρουν διαθέτοντάς τα μετά τον αποχαρακτηρισμό τους ως «δρομόνων» σε ιδιώτες, είναι κατ’ ελάχιστον 3 x 4μ² = 12 τ.μ. προτιμότερα 4 x 4 μ² = 16 τ.μ.

Η πόρτα του είναι καλύτερα να βλέπει την Ανατολή, οφείλει να είναι χωρισμένη στα δύο με επάνω και κάτω κομμάτι που αν είναι δυνατόν να ανοίγουν πάντα προς τα έξω και χωριστά.

Στον απέναντι τοίχο είναι καλό να υπάρχει στενόμακρο παραθυράκι όχι μεγαλύτερο από 20 x 40 εκ. χωρίς κάσα ή παντζούρι ώστε να παραμένει πάντα ανοιχτό και έτσι να στεγνώνει ο σταύλος και να μπαίνει καθαρός αέρας.

Ο σταύλος και όλα του τα εξαρτήματα οφείλουν να είναι από μέταλλο και τσιμέντο εκτός από το δάπεδο όπου ΜΟΝΟ χώμα ή 3Α επιτρέπεται και αυτό για να απορροφούνται τα υγρά και να μπορεί εύκολα να κρατιέται καθαρό με τα κριτήρια του αλόγου.

Πάνω στο χώμα στρώνουμε παχύ άχυρο 30-40εκ. ή αν δεν βρίσκουμε ροκανίδι ή ξερό πάντα χόρτο. Εκτός από το ροκανίδι το άλογο θα φάει τα πιο πολλά άχυρα και σχεδόν όλο το χόρτο.

Ο σταύλος καλό είναι να καθαρίζεται δύο φορές την ημέρα από την κοπριά και δύο φορές τον χρόνο να αδειάζεται τελείως και να προσθέτουμε χώμα ή 3Α στα σημεία που έχουν δημιουργηθεί λακκούβες.

ΠΟΤΕ δεν φτιάχνουμε ξύλινο σταύλο ούτε ξύλινες πόρτες κλπ. Όσο και να περάσουμε με φάρμακο ή πίσσα τα ξύλα το άλογο πάντα θα τα βλέπει ως αποξηράμενη τροφή και απλά θα δηλητηριάζεται μασουλώντας τα εδώ και εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιφράξεις . ΠΟΤΕ ΞΥΛΟ.

Τα καλύτερα υλικά για την τοιχοποιία είναι οι τσιμεντόλιθοι με τσιμεντοσανίδα εξωτερικά αντί σοβά. Εσωτερικά η επάλειψη με ασβέστη αρκεί. Η στέγη αν δεν μπορεί να είναι δίρηχη είναι καλή και μονόρηχη με την ρήση προς το πίσω μέρος ποτέ προς την πόρτα.

Η πόρτα και το πίσω παραθυράκι να μην βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο.

Αν μας το επιτρέπει ο χώρος καλό είναι πίσω από το σταύλο να υπάρχει πέρασμα 1½ με 2 μέτρα έτσι κάτω από το παραθυράκι να δημιουργήσουμε μια πόρτα 50 x 60 εκ. στην οποία να μπαίνει ένας κουβάς ώστε να ταΐζουμε χωρίς να μπαίνουμε στο σταύλο.

Το άλογο δεν αισθάνεται ευγνωμοσύνη που το ταΐζουμε και μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν μας βλέπει με τον κουβά διότι σκέπτεται διαφορετικά από τον άνθρωπο και νομίζει ότι του παίρνουμε την τροφή.

Το χόρτο της τροφής είναι καλό να το ρίχνουμε ΜΕΤΑ τον καρπό πετώντας το στο χώρο του σταύλου ή κρέμοντάς το με ειδικό δύχτι χόρτου / τριφυλλιού.

Η στέγη είναι καλό να είναι στεγανή και θερμομονωμένη. Ιδανικό υλικό το «σάντουιτς» πολυουραιθάνης.
ΚΑΛΆΘΙ
Το καλάθι είναι άδειο
ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ
Υποσάγματα τετράγωνα, με στρας (W)
64€
Υποσάγματα τετράγωνα, με στρας(W).

ΔΗΜΟΦΙΛΉ
Παντελόνια Βαμβακερά / Full Seat (W), ανδρικά
78€
Παντελόνια Βαμβακερά / Full Seat (W), ανδρικά
Βούρτσες σκληρές (UK)
7,5€
Βούρτσα με σκληρή συνθετική τρίχα.

 

© 2013 - 2020   |   Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος   |  
 
 
Created by www.dg2.gr